Isnin, 19 Disember 2011

MARI BELAJAR ( PROJEK TRAFIC LIGHT 4 SEMPANG MENGGUNAKAN PLC )

KEPADA PARA STUDENT YANG SEDANG AKHIR SEMESTER DALAM JURUSAN ELEKTRIK ATAU ELEKTRONIK (HAHAHA)

So sebenarnye projek ni adalah projek last sem sy dan kwan2 semasa di tempat pengajian. kami telah diberikan sebuah plc dan wajib untuk mereka bentuk sebuah projek. last2ly saya dan rkan2  memilih untuk membuat traffic light 4 sempang sebagai projek kami. dlm projek akhir semester ini kami diberikan 5 group dan group sy dan kawan2 memilih traffic light 4 sempang. group2 lain dgn projek seperti trafic light pejalan kaki...n macam2 la...hahaha (ayat mcm bdak skolah )

so sebenarnye sy ni x de la hebat sgt mengenai PLC (programmable logic control) ni, jadi sy terpakse la berusaha dgn sungguh2 utk belajar mngenai PLC ini. sebenarnye bende ni srnk la klau korng smua tahu. aku dlu pn x mnt bnde ni. then belajar2 ok gk la...kre minat 2 ade la...hihihi....

ok kt sni aq akan bagi korng smua mneumonic code yg aq dpt la..mneumonic code aq panjang ,biase la den x bpe hbat sgt dlm plc ni...

                                                      ni adalah mneimonic code yg pertama
                                           yang ni pula mneumonic code yg ke 2...agak panjang la...

                                                yang ni yg terakhir ok...( maaf la jika terlalu panjang )

so tentang ladder diaggram korng pandai2 la reka dgn mneumonic code yg aq bagi ni..ala bkan ssh pn kn just tgk je instruction pada mneumonic code then ingt la simbol pada console plc k...x kn smua aq nk suap usaha la skit..hahah.( geng susah2 dlu geng ,wa buat bnde ni ssh jgk geng yg penting usaha n comitmen geng )

Hah lg1 nk bgtau projek aq ni x menggunakan censor or counter ke or ape2 jw la...k kami hanya menggunakan timer utk mengawal lampu2 traffic light k. Biase la budget x bpe nk ckup kn....hehehe
So klau korng mampu korng bleh ;a menambahkn censor or sebagainye. ok.

ok kami akan tunjukkn salah satu projek kami dan projek ini kami tidak menggunakan power supply sebagai output kerana lampuyg kami gunakan 240vac jikalau korng menggunakan lampu 24vdc so gne kn lah power supply pd output......

ok ni gambar semasa pengujian dilakukan ujian keterusan dan kekutuban...supya mengelak dari berlakunya fasa dan neutral bercantum..

 ok ni gambar mase kami test traffic light, emm smunya ok je..cme nmpak suasana blik yg bersepah la...hahaha

 rekabentuk dari pandangan tepi....so klau korng ade lampu yg lagi cantik bagus la...sbb tapak lampu pn kami bkin sendiri laaaa...

                                     ok yang ini dari pandangan atas projek amacm gempak x..hahah

                                       ok ni gambar salah seorng member kumpulan aq gh buat kerja.

      ok yg ni mse kerja2  menarik kabel dijalankan....so ingt la making cabble...supaya x berlaku kesilapan.

sebernarnya agk rumit gk makan mase 1 balan lbih gk la...biase la..hanya ade mse terluang sahaja kami buat bnde ni.


                                          so agk2 ni spe????? ni aq la tune the pinpong hahaha....

so kami amat berterima kasih pada tenaga pengajar,rakan2 ibu bapa...n spe2 je la yg terlibat.kerana jikabukan diorng spela kita smua ni..hehe ( ayat x leh blah ) and x lupa juga ahli kumpulan saya syahir abud,nizam ,zafri a.k.a turtle ,dan ashril aswandy kerana bnyk menolong dalam menyiapkan projek ni...yang paling penting dalam sesebuah group itu adalah komitmen pada ahli3....HIHII

 ' JANGAN BIARKAN PENDAPAT ORANG LAIN MENENGGELAMKAN ANDA, APA YANG LEBIH PENTING, ANDA PERLU BERANI IKUT KATA HATI DAN NALURI ANDA'


SO SEKIAN TERIMA KASIH ....WASSALLAMMMM....

8 ulasan:

  1. wah terbaik laa...gudluck
    seting tol2

    BalasPadam
  2. Selamat tengah hari, saya mahu tanya bagaimanakah cara untuk membuat Project Traffic Light 4 sempang menggunakan PLC. Emailkan saya di daus15796@yahoo.com

    BalasPadam
  3. assalamualaikum . saya berminat untuk belajar membuat projek ini . boleh emelkan saya proposal dan langkah kerja projek ini ? asraf9708@gmail.com

    BalasPadam
  4. Hai..saya berminat untuk membuat projek ini..boleh tak email pada saya proposal projek ini? leroydavid97@gmail.com

    BalasPadam
  5. Hai..saya berminat untuk membuat projek ini..boleh tak email pada saya proposal projek ini? leroydavid97@gmail.com

    BalasPadam
  6. assalamualaikum. saya sekarang tengah buat projek traffic light 4 simpang ni....boleh tk tunjukkan litar skematik untuk projek ni...email saya naqey97@gmail.com

    BalasPadam
  7. Salam . Boleh emelkan kat saya tak proposal dan langkah kerja untuk projek ni ? nokiachokia90@gmail.com

    BalasPadam